vorige edities
Een middag met Jan Kuipers
een covey-ist
Kinderfilosofietjes
het E-zine
Beleidsmedewerker
Onderwijs & ICT
met de lerarenbeurs
Paul Kupper
Editie 6:
april
2019
Popup 12 Lorem Ipsum is slechts een proeftekst uit het drukkerij- en zetterijwezen. Lorem Ipsum is de standaard proeftekst in deze bedrijfstak sinds de 16e eeuw, toen een onbekende drukker een zethaak met letters nam en ze door elkaar husselde om een font-catalogus te maken. Het heeft niet alleen vijf eeuwen overleefd maar is ook, vrijwel onveranderd, overgenomen in elektronische letterzetting. Het is in de jaren '60 populair geworden met de introductie van Letraset vellen met Lorem Ipsum passages en meer recentelijk door desktop publishing software zoals Aldus PageMaker die versies van Lorem Ipsum bevatten.
Lorem Ipsum is slechts een proeftekst uit het drukkerij- en zetterijwezen. Lorem Ipsum is de standaard proeftekst in deze bedrijfstak sinds de 16e eeuw, toen een onbekende drukker een zethaak met letters nam en ze door elkaar husselde om een font-catalogus te maken. Het heeft niet alleen vijf eeuwen overleefd maar is ook, vrijwel onveranderd, overgenomen in elektronische letterzetting. Het is in de jaren '60 populair geworden met de introductie van Letraset vellen met Lorem Ipsum passages en meer recentelijk door desktop publishing software zoals Aldus PageMaker die versies van Lorem Ipsum bevatten.
Op woensdagmiddag 13 maart was het dan zover... Jan Kuipers gaf alle geïnteresseerde collega’s van Meer Primair een presentatie over ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen R. Covey. Jan is niet alleen de oom van Stephanie Moll (leerkracht op de Juliana van Stolbergschool), maar ook oprichter en directeur van FranklinCovey Benelux. Zijn presentatie sloot nauw aan bij PROject: een projectvorm op vijf verschillende scholen die vanuit de kracht van het team de werkdruk te lijf gaat. Bij deze werkwijze is leiderschap, zowel op persoonlijk als op teamniveau, de sleutel tot succes. Deze werkwijze vormt ook een belangrijk element binnen ons nieuwe strategische beleidsplan. Deze inspirerende middag zal snel een vervolg krijgen, maar nu brengen we eerst de middag in beeld in onderstaande slideshow.
Jan Kuipers, directeur FranklinCovey Benelux.
“Wij geloven dat
uiteindelijk het onderscheidende vermogen van iedere organisatie in de cultuur zit die de mensen van de organisatie samen creëren.”
De wereld toont zich grauw en grijs als we, nét iets te laat, naar CBS De Brandaris rijden. Vandaag mogen we de directeur van deze basisschool interviewen: Leon Dijcks. Ik (Wendy) app nog even snel dat we onderweg zijn, omdat ik weet dat we half elf nét niet gaan redden. “Jullie hebben nog precies twee minuten”, grapt Leon met wat vrolijke smileys terug. Geen verrassend antwoord van iemand die, zoals aan het eind van de ochtend zal blijken, de eigenschappen van Covey tot in de finesses beheerst. Leon noemt zichzelf dan ook graag Covey-ist. Niet voor niets sprak hij op 13 maart de zaal vol enthousiasme toe over zijn persoonlijk statuut: een persoonlijk moreel kompas. Dit moet wel iemand zijn, die zijn medemens graag met Covey’s gedachtegoed over leiderschap inspireert...
Leon, hoe en wanneer ben je met Covey in aanraking gekomen?
“In 2007 ging ik naar het klooster. Zoals gebruikelijk ga ik daar zo’n twee keer per jaar naartoe en ik neem altijd een aantal boeken mee, waaronder de Bijbel en de boeken van Eckhart Tolle. Mijn goede vriend Piet had mij dit boek aangeraden, omdat het boek zijn leven zo heeft veranderd. Ik had ook het boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephan R. Covey meegenomen en toen ik dat boek las dacht ik: dit is fantastisch! Ik heb het boek in één keer uitgelezen en daarna heb ik het stukje voor stukje in mijn leven geïntegreerd. Nu nog lees ik daar regelmatig in mijn dagelijkse stille tijd stukje uit ‘om de zaag scherp te houden’, zoals Covey dat in zijn zevende eigenschap noemt.”
Laten we het eens over je agenda hebben. Op welke manier gebruik je die?
“Elke vrijdag vul ik de agenda voor de volgende week met afspraken, taken en privédingen die ik wil doen. Ik werk graag met kleuren in Outlook en elke keer wanneer een agenda-item is afgewerkt, maak ik deze groen. Het is heel bevredigend om aan het einde van de week een groene agenda te zien. Daarnaast gebruik ik ook een woordspin. Daar schrijf ik gedurende de dag kleine taken op, die ik later op de dag in mijn agenda zet. Het zijn belangrijke, maar niet dringende zaken, die je op elk moment van de dag kan doen. Het is eigenlijk een creatieve variant op het to-do-lijstje.”
Het wordt mij (Marlou) al vrij snel duidelijk dat Leon zijn agenda bijzonder goed op orde heeft. Verschillende afspraken en taken worden met kleur onderscheiden, je zou dit gerust highly effective agenderen kunnen noemen!
Van welke systemen op school ben jij het meeste afhankelijk?
“Mijn mail inbox stroomt zo snel vol, dat overzicht houden moeilijk is. Ik heb daar zelf een systeem voor bedacht: als ik de mails heb gelezen, verplaats ik ze naar een map voor dit huidige schooljaar. Dat is mijn archief, dan kan ik alles later terugvinden. Ook van andere documenten maak ik een back-up. Ik werk bijvoorbeeld met Dropbox. Mijn laptop is eigenlijk totaal overbodig, want als het moet kan ik zo verder werken op een andere laptop. Het zijn allemaal voorzorgsmaatregelen; inderdaad om zoveel mogelijk te voorkomen dat ik de controle kwijtraak. Als er één ding weg zou vallen heb ik altijd nog een reserve-exemplaar. Een ander zou van deze werkwijze misschien in de war kunnen raken, maar voor mij werkt dit ideaal.”
Dat klinkt alsof de cirkels van invloed en betrokkenheid van eigenschap één een constante uitdaging voor je zijn: waar houdt mijn invloed op en waarbij kan ik alleen maar betrokken zijn. Of zijn er voor jou eigenschappen die een grotere uitdaging voor je vormen?
“Ik ben van nature inderdaad een heel beheerst en gecontroleerd mens en heb ook graag overzicht en controle over wat er komen gaat. Ik heb gedurende mijn bestaan wel geleerd wat ruimte in mijn leven te creëren. Vroeger wilde ik alles dubbelchecken, alles initiëren... Maar je kunt niet overal tegelijkertijd zijn en je kunt ook niet op alles voorbereid zijn. De cirkels van invloed en betrokkenheid helpen mij daar zeker bij. Ik beperk mij nu tot het hoogstnoodzakelijke en ben vooral een procesbewaker. ‘De zaag scherp houden’, dus de tijd nemen om jezelf scherp te houden, is daarbij cruciaal. Soms word ik nog wel eens geconfronteerd met situaties waar om crisismanagement gevraagd wordt. Ik beslis op zo’n moment heel bewust hoe ik ermee omga en op welke manier ik de crisis ga aanpakken. Het begint in ieder geval altijd met een kop koffie en even rustig nadenken wat de volgende stappen kunnen zijn.”
Welke tips wil je de lezers van dit artikel meegeven?
“Laat de lessen in dit boek zich als een olievlek in je leven verspreiden en word je bewust van de inhoud en de wijsheid die erin wordt geboden. Dat zal je niet van het ene op het andere moment lukken, maar laat het op je inwerken en zie hoe het in je leven past.” Daarnaast zou ik de mensen willen meegeven: schrijf een persoonlijk statuut. Een statuut over jouw kernwaarden in het leven, je rollen, drijfveren en angsten en maak het dynamisch. Begin klein, een half A4’tje, lees het regelmatig en werk het gedurende de tijd steeds een beetje bij. Je zult zien dat het je helpt jezelf te begrijpen en te weten waar je voor staat.”
Wil je meer leren en weten over De Zeven Eigenschappen en wat deze voor jou kunnen betekenen? Bekijk de video's van de middag met Jan Kuipers hier. Houd ook je mailbox in de gaten! Achter de schermen wordt druk gewerkt aan een vervolg op de lezing van Jan Kuipers.
van Leon Dijcks
Die zeven eigenschappen:
1. Wees proactief
2. Begin met het einde voor
ogen
3. Belangrijke zaken eerst
4. Denk win-win
5. Eerst begrijpen… dan
begrepen worden
6. Synergie
7. Houd de zaag scherp
Wat vieren we met Pasen?
Sem: “Dat we eitjes gaan zoeken in de tuin. Die zijn dan verstopt en de kinderen mogen dat niet zien. Ze zeggen dat de paashaas dat doet, maar die bestaat niet.”
Carine: “Ja hoor, bij mij verstopt de paashaas de eitjes.”
Sem: “Nee, dat doen je vader en moeder ‘s nachts.”
Carine: “Ik heb mijn vader en moeder nog nooit ’s nachts door de tuin zien lopen!”
Tim: “Bij ons maakt de paashaas rommel in de schuur. Maar misschien is het toch wel een man, anders kan hij nooit over het tuinhek.”
Heeft Pasen ook iets met Jezus te maken?
Sem: “Dat Jezus werd geboren?”
Carine: “Nee, dat Jezus aan het kruis gaat.”
Maar… Pasen is toch een feest? Vieren we feest omdat Jezus doodgaat?
Carine: “Ja, want hij komt weer terug! Als geest!”
Sem: “En met Kerstmis wordt er weer een nieuwe Jezus geboren.”
Uitspraken in groep 6:
“Pasen is niet altijd op dezelfde dag. Misschien is dat omdat ze niet meer precies weten wanneer Jezus is opgestaan.”
“Die takken die we neerzetten met Pasen zijn volgens mij van hetzelfde hout als het kruis waar Jezus aan gehangen is.”
“Eieren verstoppen is heel slecht voor het milieu. Al die papiertjes van de eieren die niet gevonden worden, komen in de natuur.”
In de december-editie van ons E-zine stelden we onze vloggende leraar Luc Tukker al aan jullie voor en deze editie is hij er weer bij! Zijn leerlingen mochten tussen het vloggen door zijn haarkleur bepalen (het staat hem goed) en in deze video praat hij jullie bij over de onderwijsstakingen van afgelopen 15 maart. Veel kijkplezier!
Bereidt het Nederlandse primair onderwijssysteem onze huidige leerlingen voldoende voor op hun plaats in de toekomstige maatschappij? Op die vraag hebben vier Meer Primair-collega’s dit jaar van 22 tot en met 25 januari in Londen antwoord proberen te vinden op de ITEM/BETT-conferentie. De conclusie van Linda Koehorst en Dennis Wolleswinkel (alle twee leerkracht op Klippeholm) en van Mariëlle van Dooren en Manon de Jong (beiden van Het Braambos) is eenduidig: “Nee, dat is niet het geval!”
De samenleving van de toekomst vraagt om proactieve, dynamische, co-creërende, wendbare mensen. In het huidige onderwijs worden kinderen echter nog steeds gedisciplineerd en leren we ze stilzitten, luisteren en reageren. Hoe het onderwijs er dan wél uit moet zien is een vraag die op elk van de Meer Primair-scholen beantwoord moet worden.
Voor achtergronden over deze conclusie en inspiratie voor mogelijke oplossingen kun je hier verder lezen:
- Verslagen van de reis en de presentaties in onze blog www.meerprimairinlonden.blogspot.com/
- Een terugblik en samenvatting van de uitkomsten van de werkconferentie www.item.nu
We hopen dat jij het E-zine van Meer Primair met even veel plezier leest als wij (de redactieraad) hem maken! De E-zine heeft in 2017 zijn eerste digitale jasje aangedaan. Nu, ruim twee jaar later, is hij wederom van uiterlijk veranderd. Vanaf de oktober 2018 is de E-zine nóg interactiever, toegankelijker en leesbaarder gemaakt door het magazine klikbaar te maken. We hebben het E-zine beschikbaar gemaakt voor alle geïnteresseerden via de website van Meer Primair. Bovendien wordt er voor iedere editie een desktop en mobiele versie gemaakt, om al onze lezers te bedienen. Al deze digitale vooruitgang geeft ons de mogelijkheid tot in detail te bekijken hoe onze E-zine gelezen wordt. Wij maken jou graag deelgenoot van deze statistieken:
In het schooljaar 2018/2019 zijn, inclusief deze editie, vier edities gepubliceerd: de ‘Meer Bijzonder’- editie, de december-editie, de ‘Strategisch Beleidsplan’-editie en deze Paas-editie.
De redactieraad zoekt voor elke editie naar inspirerende verhalen, interviews, passies, agenda’s of video’s van medewerkers van Meer Primair. Dus wil je een keer met jouw hobby, opleiding of inspirerend verhaal in de E-zine? Mail ons dan op e-zine@meerprimair.nl
De redactieraad bestaat uit:
Yvonne Woestenburg
Paul Kupper
Ellen Andriessen
Joost van Dijk
Nicole van Kan
Margreet Vendel
Marlou Jorna
Jenny Westra / Tekstbureau WRP Teksten
Dit zijn vijf veel gelezen artikelen uit de E-zine:
- Meer Bijzonder dag in beeld
- De agenda van…Wendy ten Bookum
- Ons koMPas (de promotiefilm van het Strategisch Beleidsplan)
- Column van Paul
- Verhaal van een zij-instromer
1
2
3
4
5
Sinds de allereerste oktober-editie in 2018 heeft de E-zine 669 lezers getrokken.
De lezer spendeert gemiddeld 3 minuten 17 seconden aan het lezen van een E-zine-editie (terwijl er voor uren leesplezier aan materiaal in staat ).
De E-zine krijgt steeds meer mobiele lezers. In oktober las 22% van de mensen de E-zine mobiel, in maart was dat aantal gestegen naar 26%.
Meester Adrie, juf Arina en schrijver Robin Raven zijn stuk voor stuk docenten die mij op de één of andere wijze hebben weten te inspireren om uit te groeien tot wie ik nu ben. Zo ook Ingmar: als mijn mentor wist hij mij in 2007 enthousiast te maken voor het uitproberen van het eerste smartboard in de klas. Ik liep stage in groep 3 en hij was overtuigend toen hij zei: “Dit is de toekomst, Jelle. Over tien jaar zul je geen krijt of whiteboard meer tegenkomen als basis voor het lesgeven.” Sindsdien is mijn interesse voor ICT alleen maar toegenomen en heb ik mij vooral beziggehouden met de vier W’s in onderwijsland: Weten Wat Werkt en Waarom.
Intussen ben ik alweer ruim een maand als beleidsmedewerker Onderwijs & ICT op pad binnen Meer Primair en rijd ik iedere woensdag-, donderdag-, en vrijdagochtend met veel plezier van Alphen a/d Rijn naar Hoofddorp. De andere dagen van de week sta ik voor groep 6 op een school in Alphen a/d Rijn. En in mijn vrije tijd kun je me vinden op de padelbaan [redactie: padel is een sport die het midden houdt tussen tennis en squash] of ben ik reisvideo’s aan het monteren van de reizen die ik graag samen met mijn vriendin Anouk maak.
ICT effectief inzetten
In de afgelopen vier weken heb ik al veel kunnen zien van de scholen van Meer Primair. De stichting beschikt over bevlogen teams met medewerkers die stuk voor stuk het verschil willen maken voor hun leerlingen. Tijdens de lezing van Jan Kuipers in de Juliana van Stolbergschool heb ik ervaren dat ze ook daar een team hebben dat zich wil blijven ontwikkelen. Het is voor mij dan ook inspirerend om te zien hoe ieder team al een visie ontwikkelt op het gebied van ICT. Ieder glaasje water smaakt weer anders, maar elk team kiest een stip aan de horizon die past bij hun school en bij de visie van Meer Primair. Ik hoop de komende tijd mijn steentje bij te dragen bij het vinden van een manier om ICT daar effectief bij in te zetten.
Digitaal net zo vaardig als onze leerlingen
Voor de leerlingen van nu zijn digitale middelen niet meer weg te denken. Wat vraagt dat eigenlijk van ons als onderwijsprofessional? Er wordt in ieder geval van ons verwacht dat we over dezelfde vaardigheden beschikken en dat we goed beseffen in welke wereld onze leerlingen opgroeien. In het onderwijs hebben wij een voorbeeldfunctie als het gaat om op een veilige en effectieve manier gebruik te maken van de digitale wereld.
ICT inzetten om onze leerdoelen te bereiken
“Digitale geletterdheid behoort tot de basis die een leerling vandaag de dag nodig heeft om te kunnen functioneren in de samenleving. Het onderwijs heeft leraren en scholen nodig die leerlingen op de digitale toekomst voorbereiden.” Dit zijn zomaar een paar zinnen uit de nieuwe digitaliseringsagenda, gepresenteerd door Arie Slob op 21 maart jl. Maar hoe kunnen we ICT gericht inzetten om onze leerdoelen te bereiken, om zo onze impact op het leren van de leerlingen te vergroten? Hoe zorgen wij dat we leerlingen klaarstomen voor de digitale toekomst en vandaag al laten leren voor morgen? Ik hoop samen met jullie de komende tijd de antwoorden te vinden op deze en andere vragen.
Wil je eens sparren hoe we digitale geletterdheid bij Meer Primair nog meer vorm kunnen geven en hoe we de impact van ons lesgeven kunnen vergroten met ICT? Laat het gerust even weten!
Jelle van Oosteroom, beleidsmedewerker Onderwijs & ICT (jvanoosteroom@meerprimair.nl)
Wist je dat we tegenwoordig per dag al langer in contact komen met verschillende media dan dat we slapen? Niet alleen op school of ons werk, maar zeker ook in onze vrije tijd zijn digitale media niet meer weg te denken.
In deze prachtige (twee minuten durende) videoboodschap van Mediawijzer.net maakt een jonge vader zijn piepjonge dochtertje wegwijs in onze constant veranderende wereld. Want één ding is zeker: de invloed van media zal alsmaar blijven toenemen. Wie daar op jonge leeftijd slim mee om leert gaan, stapt mediawijs de wereld in.
werkt, en waarom
“Het is niet
waarschijnlijk dat we
onze leraren van vroeger nog kennen, omdat ze een bepaald vak gaven of omdat ze aardig of juist onaardig waren. Het is omdat ze impact hadden op ons.”
(Hattie, 2018. Uit: ‘10 mindframes om leren zichtbaar te maken')
Toen Michelle Ampt het onderwijs instapte, wilde ze iets gaan doen wat er écht toe deed! Maar al snel merkte ze dat de hoge werkdruk en de manier waarop het onderwijs in Nederland is georganiseerd veel energie vergen. Toch heeft ze zich daar niet door laten weerhouden en met een beetje geluk rondt ze nog vóór de zomervakantie haar tweejarige masteropleiding ‘Leren en innoveren’ af. Een pittige opdracht, die ze naast haar taken als onderwijzeres en moeder van twee kinderen van 7 en 9 zal gaan volbrengen. Gelukkig is er de Lerarenbeurs, die haar op allerlei manieren financieel en organisatorisch ondersteunt.
Twee dagen per week staat Michelle op Het Braambos in Hoofddorp. De andere halve dag die ze er normaal ook werkt krijgt ze verlof, zodat ze een hele dag college kan volgen. Die halve werkdag wordt ze dan vervangen op kosten van de Lerarenbeurs. Op dinsdag geeft ze les aan de plusgroepen en donderdags staat ze bij de kleuters. Per jaargroep gaat Michelle met alle plussers (begaafde en hoogbegaafde leerlingen) projectmatig aan de slag met extra uitdagend onderwijs. Verder zit ze ook nog in de MR en is ze kartrekker van een stuurgroep bij haar op school. Dat alles vraagt, net als het voorbereiden van de plusgroepen, thuis ook nog extra uurtjes.
Doelbewuste keuze
“Ik houd van verandering, van vernieuwing, en daarom koos ik doelbewust voor het volgen van een masteropleiding. Ik wist vooraf dat het best pittig zou worden, maar ook dat het de moeite waard is om zo’n studie succesvol af te ronden. Je moet er wél heel gemotiveerd instappen. Een mooie bijkomstigheid is dat je gebruik kunt maken van de Lerarenbeurs, zodat je in feite kunt studeren zonder dat het je een cent hoeft te kosten. Je moet alleen wel bereid zijn per week 20 uur aan je studie te besteden. Daar zit dan een dag college bij en de rest is zelfstudie en het uitvoeren van studieopdrachten.”
Geen tentamens, maar producten
Michelle is super enthousiast over wat ze allemaal leert tijdens haar studie. “Ik heb wel geluk dat ik deeltijd werk en dat mijn kinderen allebei al naar de basisschool gaan. Daardoor heb ik wat meer tijd om rustig te studeren. De master werkt trouwens niet met het afnemen van tentamens. Tijdens de opleiding leer je dat toetsen niet per se een goede manier van onderwijs geven is. Je wordt uiteindelijk beoordeeld op de verschillende producten (zoals onderzoeksplannen) die je maakt en op je thesis.”
Braambos profiteert van haar studie
“De master Leren en innoveren is 100% gericht op de onderwijspraktijk”, vervolgt Michelle. “Ik werk er naartoe dat het hele team mee kan profiteren van wat ik leer. Alle kennis en handvatten die ik krijg aangereikt pas ik direct toe in mijn werk als leerkracht. En doordat ik deze studie doe, krijg ik meer kansen om binnen mijn werk andere dingen op te gaan pakken. Het is heel motiverend om met andere studenten van de opleiding te praten en na te denken over hoe je goed onderwijs maakt en geeft. Ik ga afstuderen op het schrijven van een ondersteuningsplan voor begaafde/hoogbegaafde leerlingen op het Braambos. En het onderzoek voor mijn thesis ga ik combineren met het daadwerkelijk ontwikkelen en inzetten van dat beleid bij ons op school.”
Werktijdfactoren
Ga je ook meer verdienen als je je master hebt gehaald, willen we nog even weten. “Tja, daar vraag je me wat”, antwoordt Michelle. “Ik heb een werktijdfactor van 0,46. En je moet officieel minimaal een werktijdfactor van 0,6 hebben om in aanmerking te komen voor een L11-functie. Ik kom er dus, vrees ik, niet voor in aanmerking. Dat is wel heel zuur als je zo’n pittige studie met succes hebt afgerond. Helemaal als je je realiseert dat het volgen van een master juist voor mensen met een lagere werktijdfactor nog te combineren valt met werk en gezin. Leerkrachten met een grote werktijdfactor en/of een jong gezin durven die stap vaak niet te nemen, omdat de combinatie werk, studie en gezin behoorlijk wat van je vergt. Dus daar ligt nog wel een mooie uitdaging binnen de functiereeks Leraren primair onderwijs.”
Lerarenbeurs via Mijn Duo
Wil jij net als Michelle je vakkennis uitbreiden of je ergens in specialiseren? Vraag dan de Lerarenbeurs aan bij Mijn Duo. Dat kan in de periode van 1 april tot en met 30 juni. Soms (zoals bij de master van Michelle) is er een intakeprocedure, waarbij onder andere naar je motivatie wordt gekeken. De Lerarenbeurs bestaat uit een vergoeding voor collegegeld, studiemiddelen en reiskosten. Daarnaast kan Stichting Meer Primair subsidie ontvangen om jou studieverlof te geven en een vervanger aan te stellen. De hoeveelheid verlof is afhankelijk van je werktijdfactor. Realiseer je wel dat de lerarenbeurs een voorwaardelijke gift is. Om de beurs te houden, moet je per studiejaar je studiepunten halen; óók als je later in het studiejaar start.
Meer weten? Klik hier. Of neem eens contact op met Michelle: m.ampt@braambos.nl
“Wij moedigen de leerkrachten binnen Meer Primair van harte aan om toch vooral te profiteren van de gunstige subsidies van de Lerarenbeurs.”
Margreet Vendel, CvB:
Binnenkort vieren we Pasen, het belangrijkste christelijke feest, waarbij wordt stilgestaan dat Jezus vanuit de dood opstond om de zonden van de mens te dragen. Een nieuw begin om te laten zien dat alles met een reden gebeurt. Maar ook een wederopstanding die de ruimte geeft om de oorsprong in ere te herstellen.
En als je dit nu vergelijkt met de staat van ons huidige onderwijs? Zijn we ook niet bezig met een wederopstanding om terug te keren naar de oorsprong? De afgelopen jaren heeft het onderwijs te kampen gehad met een imagoprobleem en een hoog ziekteverzuimpercentage, maar bovenal met schrijnende tekorten aan onderwijzend personeel. Er zijn in het hele land geen leerkrachten en directeuren meer te vinden die het huidige onderwijsstelsel willen instappen. En dat terwijl het één van de mooiste en oudste beroepen ter wereld is.
Maar wat is dan de oorsprong van het instituut school? Het woord ‘school’ is afgeleid van het Griekse woord ‘scholè’, dat letterlijk ‘vrije tijd’ betekent. Onderwijs was in de oudheid alleen weggelegd voor een select groepje welgestelde kinderen die niet hoefden te werken. Die de tijd hadden om zich, samen met filosofen, te wijden aan studie en zelfreflectie. En dat allemaal zonder jaarstofklassensysteem of toetsen. Gewoon de ruimte en tijd hebben om opgedane kennis te laten rijpen en je eigen te maken.
Hoe interessant zou het werk van de leerkracht zijn, wanneer je weer kon werken vanuit die oorsprong? Samen met alle leerlingen in rust werken aan de belangrijkste aspecten van het leven en hen een voorsprong geven op de vragen van morgen? Vrije tijd als centraal middelpunt voor de komende generatie. Een generatie die zich staande moet houden in een wereld met complexe informatie, die met zeer hoge snelheid aan ons voorbij raast.
In het oog van de orkaan als leerkracht je vak uitvoeren om hét verschil te maken voor een kind, in plaats van dagelijks soldaat te zijn aan de educatieve frontlijn van de 21ste eeuw. Laat het maar snel Pasen zijn in onderwijsland, wie weet geeft dat wel weer een unieke wederopstanding. Dat al onze onderwijszonden gedragen mogen worden en er weer ruimte ontstaat om de oorsprong in ere te herstellen.
Een zalig Pasen voor alle onderwijsmakers van Meer Primair…
Paul Kupper, directeur R.K. Klippeholm
Popup 2 Lorem Ipsum is slechts een proeftekst uit het drukkerij- en zetterijwezen. Lorem Ipsum is de standaard proeftekst in deze bedrijfstak sinds de 16e eeuw, toen een onbekende drukker een zethaak met letters nam en ze door elkaar husselde om een font-catalogus te maken. Het heeft niet alleen vijf eeuwen overleefd maar is ook, vrijwel onveranderd, overgenomen in elektronische letterzetting. Het is in de jaren '60 populair geworden met de introductie van Letraset vellen met Lorem Ipsum passages en meer recentelijk door desktop publishing software zoals Aldus PageMaker die versies van Lorem Ipsum bevatten.
Lorem Ipsum is slechts een proeftekst uit het drukkerij- en zetterijwezen. Lorem Ipsum is de standaard proeftekst in deze bedrijfstak sinds de 16e eeuw, toen een onbekende drukker een zethaak met letters nam en ze door elkaar husselde om een font-catalogus te maken. Het heeft niet alleen vijf eeuwen overleefd maar is ook, vrijwel onveranderd, overgenomen in elektronische letterzetting. Het is in de jaren '60 populair geworden met de introductie van Letraset vellen met Lorem Ipsum passages en meer recentelijk door desktop publishing software zoals Aldus PageMaker die versies van Lorem Ipsum bevatten.
Een middag met Jan Kuipers
covey-ist
Kinderfilosofietjes
het E-zine
Beleidsmedewerker
Onderwijs & ICT
met de lerarenbeurs
Paul Kupper
Editie 6:
april
2019
Op woensdagmiddag 13 maart was het dan zover... Jan Kuipers gaf alle geïnteresseerde collega’s van Meer Primair een presentatie over ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen R. Covey. Jan is niet alleen de oom van Stephanie Moll (leerkracht op de Juliana van Stolbergschool), maar ook oprichter en directeur van FranklinCovey Benelux. Zijn presentatie sloot nauw aan bij PROject: een projectvorm op vijf verschillende scholen die vanuit de kracht van het team de werkdruk te lijf gaat. Bij deze werkwijze is leiderschap, zowel op persoonlijk als op teamniveau, de sleutel tot succes. Deze werkwijze vormt ook een belangrijk element binnen ons nieuwe strategische beleidsplan. Deze inspirerende middag zal snel een vervolg krijgen, maar nu brengen we eerst de middag in beeld in onderstaande slideshow.
“Wij geloven dat
uiteindelijk het onderscheidende vermogen van iedere organisatie in de cultuur zit die de mensen van de organisatie samen creëren.”
Jan Kuipers, directeur FranklinCovey Benelux.
De wereld toont zich grauw en grijs als we, nét iets te laat, naar CBS De Brandaris rijden. Vandaag mogen we de directeur van deze basisschool interviewen: Leon Dijcks. Ik (Wendy) app nog even snel dat we onderweg zijn, omdat ik weet dat we half elf nét niet gaan redden. “Jullie hebben nog precies twee minuten”, grapt Leon met wat vrolijke smileys terug. Geen verrassend antwoord van iemand die, zoals aan het eind van de ochtend zal blijken, de eigenschappen van Covey tot in de finesses beheerst. Leon noemt zichzelf dan ook graag Covey-ist. Niet voor niets sprak hij op 13 maart de zaal vol enthousiasme toe over zijn persoonlijk statuut: een persoonlijk moreel kompas. Dit moet wel iemand zijn, die zijn medemens graag met Covey’s gedachtegoed over leiderschap inspireert...
Leon, hoe en wanneer ben je met Covey in aanraking gekomen?
“In 2007 ging ik naar het klooster. Zoals gebruikelijk ga ik daar zo’n twee keer per jaar naartoe en ik neem altijd een aantal boeken mee, waaronder de Bijbel en de boeken van Eckhart Tolle. Mijn goede vriend Piet had mij dit boek aangeraden, omdat het boek zijn leven zo heeft veranderd. Ik had ook het boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephan R. Covey meegenomen en toen ik dat boek las dacht ik: dit is fantastisch! Ik heb het boek in één keer uitgelezen en daarna heb ik het stukje voor stukje in mijn leven geïntegreerd. Nu nog lees ik daar regelmatig in mijn dagelijkse stille tijd stukje uit ‘om de zaag scherp te houden’, zoals Covey dat in zijn zevende eigenschap noemt.”
Laten we het eens over je agenda hebben. Op welke manier gebruik je die?
“Elke vrijdag vul ik de agenda voor de volgende week met afspraken, taken en privédingen die ik wil doen. Ik werk graag met kleuren in Outlook en elke keer wanneer een agenda-item is afgewerkt, maak ik deze groen. Het is heel bevredigend om aan het einde van de week een groene agenda te zien. Daarnaast gebruik ik ook een woordspin. Daar schrijf ik gedurende de dag kleine taken op, die ik later op de dag in mijn agenda zet. Het zijn belangrijke, maar niet dringende zaken, die je op elk moment van de dag kan doen. Het is eigenlijk een creatieve variant op het to-do-lijstje.”
Het wordt mij (Marlou) al vrij snel duidelijk dat Leon zijn agenda bijzonder goed op orde heeft. Verschillende afspraken en taken worden met kleur onderscheiden, je zou dit gerust highly effective agenderen kunnen noemen!
Van welke systemen op school ben jij het meeste afhankelijk?
“Mijn mail inbox stroomt zo snel vol, dat overzicht houden moeilijk is. Ik heb daar zelf een systeem voor bedacht: als ik de mails heb gelezen, verplaats ik ze naar een map voor dit huidige schooljaar. Dat is mijn archief, dan kan ik alles later terugvinden. Ook van andere documenten maak ik een back-up. Ik werk bijvoorbeeld met Dropbox. Mijn laptop is eigenlijk totaal overbodig, want als het moet kan ik zo verder werken op een andere laptop. Het zijn allemaal voorzorgsmaatregelen; inderdaad om zoveel mogelijk te voorkomen dat ik de controle kwijtraak. Als er één ding weg zou vallen heb ik altijd nog een reserve-exemplaar. Een ander zou van deze werkwijze misschien in de war kunnen raken, maar voor mij werkt dit ideaal.”
Dat klinkt alsof de cirkels van invloed en betrokkenheid van eigenschap één een constante uitdaging voor je zijn: waar houdt mijn invloed op en waarbij kan ik alleen maar betrokken zijn. Of zijn er voor jou eigenschappen die een grotere uitdaging voor je vormen?
“Ik ben van nature inderdaad een heel beheerst en gecontroleerd mens en heb ook graag overzicht en controle over wat er komen gaat. Ik heb gedurende mijn bestaan wel geleerd wat ruimte in mijn leven te creëren. Vroeger wilde ik alles dubbelchecken, alles initiëren... Maar je kunt niet overal tegelijkertijd zijn en je kunt ook niet op alles voorbereid zijn. De cirkels van invloed en betrokkenheid helpen mij daar zeker bij. Ik beperk mij nu tot het hoogstnoodzakelijke en ben vooral een procesbewaker. ‘De zaag scherp houden’, dus de tijd nemen om jezelf scherp te houden, is daarbij cruciaal. Soms word ik nog wel eens geconfronteerd met situaties waar om crisismanagement gevraagd wordt. Ik beslis op zo’n moment heel bewust hoe ik ermee omga en op welke manier ik de crisis ga aanpakken. Het begint in ieder geval altijd met een kop koffie en even rustig nadenken wat de volgende stappen kunnen zijn.”
Welke tips wil je de lezers van dit artikel meegeven?
“Laat de lessen in dit boek zich als een olievlek in je leven verspreiden en word je bewust van de inhoud en de wijsheid die erin wordt geboden. Dat zal je niet van het ene op het andere moment lukken, maar laat het op je inwerken en zie hoe het in je leven past.” Daarnaast zou ik de mensen willen meegeven: schrijf een persoonlijk statuut. Een statuut over jouw kernwaarden in het leven, je rollen, drijfveren en angsten en maak het dynamisch. Begin klein, een half A4’tje, lees het regelmatig en werk het gedurende de tijd steeds een beetje bij. Je zult zien dat het je helpt jezelf te begrijpen en te weten waar je voor staat.”
Wil je meer leren en weten over De Zeven Eigenschappen en wat deze voor jou kunnen betekenen? Bekijk de video's van de middag met Jan Kuipers hier. Houd ook je mailbox in de gaten! Achter de schermen wordt druk gewerkt aan een vervolg op de lezing van Jan Kuipers.
van Leon Dijcks
Die zeven eigenschappen:
1. Wees proactief
2. Begin met het einde voor
ogen
3. Belangrijke zaken eerst
4. Denk win-win
5. Eerst begrijpen… dan
begrepen worden
6. Synergie
7. Houd de zaag scherp
Wat vieren we met Pasen?
Sem: “Dat we eitjes gaan zoeken in de tuin. Die zijn dan verstopt en de kinderen mogen dat niet zien. Ze zeggen dat de paashaas dat doet, maar die bestaat niet.”
Carine: “Ja hoor, bij mij verstopt de paashaas de eitjes.”
Sem: “Nee, dat doen je vader en moeder ‘s nachts.”
Carine: “Ik heb mijn vader en moeder nog nooit ’s nachts door de tuin zien lopen!”
Tim: “Bij ons maakt de paashaas rommel in de schuur. Maar misschien is het toch wel een man, anders kan hij nooit over het tuinhek.”
Heeft Pasen ook iets met Jezus te maken?
Sem: “Dat Jezus werd geboren?”
Carine: “Nee, dat Jezus aan het kruis gaat.”
Maar… Pasen is toch een feest? Vieren we feest omdat Jezus doodgaat?
Carine: “Ja, want hij komt weer terug! Als geest!”
Sem: “En met Kerstmis wordt er weer een nieuwe Jezus geboren.”
Uitspraken in groep 6:
“Pasen is niet altijd op dezelfde dag. Misschien is dat omdat ze niet meer precies weten wanneer Jezus is opgestaan.”
“Die takken die we neerzetten met Pasen zijn volgens mij van hetzelfde hout als het kruis waar Jezus aan gehangen is.”
“Eieren verstoppen is heel slecht voor het milieu. Al die papiertjes van de eieren die niet gevonden worden, komen in de natuur.”
In de december-editie van ons E-zine stelden we onze vloggende leraar Luc Tukker al aan jullie voor en deze editie is hij er weer bij! Zijn leerlingen mochten tussen het vloggen door zijn haarkleur bepalen (het staat hem goed) en in deze video praat hij jullie bij over de onderwijsstakingen van afgelopen 15 maart. Veel kijkplezier!
Bereidt het Nederlandse primair onderwijssysteem onze huidige leerlingen voldoende voor op hun plaats in de toekomstige maatschappij? Op die vraag hebben vier Meer Primair-collega’s dit jaar van 22 tot en met 25 januari in Londen antwoord proberen te vinden op de ITEM/BETT-conferentie. De conclusie van Linda Koehorst en Dennis Wolleswinkel (alle twee leerkracht op Klippeholm) en van Mariëlle van Dooren en Manon de Jong (beiden van Het Braambos) is eenduidig: “Nee, dat is niet het geval!”
De samenleving van de toekomst vraagt om proactieve, dynamische, co-creërende, wendbare mensen. In het huidige onderwijs worden kinderen echter nog steeds gedisciplineerd en leren we ze stilzitten, luisteren en reageren. Hoe het onderwijs er dan wél uit moet zien is een vraag die op elk van de Meer Primair-scholen beantwoord moet worden.
Voor achtergronden over deze conclusie en inspiratie voor mogelijke oplossingen kun je hier verder lezen:
- Verslagen van de reis en de presentaties in onze blog www.meerprimairinlonden.blogspot.com/
- Een terugblik en samenvatting van de uitkomsten van de werkconferentie www.item.nu
We hopen dat jij het E-zine van Meer Primair met even veel plezier leest als wij (de redactieraad) hem maken! De E-zine heeft in 2017 zijn eerste digitale jasje aangedaan. Nu, ruim twee jaar later, is hij wederom van uiterlijk veranderd. Vanaf de oktober 2018 is de E-zine nóg interactiever, toegankelijker en leesbaarder gemaakt door het magazine klikbaar te maken. We hebben het E-zine beschikbaar gemaakt voor alle geïnteresseerden via de website van Meer Primair. Bovendien wordt er voor iedere editie een desktop en mobiele versie gemaakt, om al onze lezers te bedienen. Al deze digitale vooruitgang geeft ons de mogelijkheid tot in detail te bekijken hoe onze E-zine gelezen wordt. Wij maken jou graag deelgenoot van deze statistieken:
In het schooljaar 2018/2019 zijn, inclusief deze editie, vier edities gepubliceerd: de ‘Meer Bijzonder’- editie, de december-editie, de ‘Strategisch Beleidsplan’-editie en deze Paas-editie.
De redactieraad zoekt voor elke editie naar inspirerende verhalen, interviews, passies, agenda’s of video’s van medewerkers van Meer Primair. Dus wil je een keer met jouw hobby, opleiding of inspirerend verhaal in de E-zine? Mail ons dan op e-zine@meerprimair.nl
Sinds de allereerste oktober-editie in 2018 heeft de E-zine 669 lezers getrokken.
De lezer spendeert gemiddeld 3 minuten 17 seconden aan het lezen van een E-zine-editie (terwijl er voor uren leesplezier aan materiaal in staat ).
De E-zine krijgt steeds meer mobiele lezers. In oktober las 22% van de mensen de E-zine mobiel, in maart was dat aantal gestegen naar 26%.
Dit zijn vijf veel gelezen artikelen uit de E-zine:
- Meer Bijzonder dag in beeld
- De agenda van…Wendy ten Bookum
- Ons koMPas (de promotiefilm van het Strategisch Beleidsplan)
- Column van Paul
- Verhaal van een zij-instromer
1
2
3
4
5
De redactieraad bestaat uit:
Yvonne Woestenburg
Paul Kupper
Ellen Andriessen
Joost van Dijk
Nicole van Kan
Margreet Vendel
Marlou Jorna
Jenny Westra / Tekstbureau WRP Teksten
(Hattie, 2018. Uit: ‘10 mindframes om leren zichtbaar te maken')
“Het is niet
waarschijnlijk dat we
onze leraren van vroeger nog kennen, omdat ze een bepaald vak gaven of omdat ze aardig of juist onaardig waren. Het is omdat ze impact hadden op ons.”
Meester Adrie, juf Arina en schrijver Robin Raven zijn stuk voor stuk docenten die mij op de één of andere wijze hebben weten te inspireren om uit te groeien tot wie ik nu ben. Zo ook Ingmar: als mijn mentor wist hij mij in 2007 enthousiast te maken voor het uitproberen van het eerste smartboard in de klas. Ik liep stage in groep 3 en hij was overtuigend toen hij zei: “Dit is de toekomst, Jelle. Over tien jaar zul je geen krijt of whiteboard meer tegenkomen als basis voor het lesgeven.” Sindsdien is mijn interesse voor ICT alleen maar toegenomen en heb ik mij vooral beziggehouden met de vier W’s in onderwijsland: Weten Wat Werkt en Waarom.
Intussen ben ik alweer ruim een maand als beleidsmedewerker Onderwijs & ICT op pad binnen Meer Primair en rijd ik iedere woensdag-, donderdag-, en vrijdagochtend met veel plezier van Alphen a/d Rijn naar Hoofddorp. De andere dagen van de week sta ik voor groep 6 op een school in Alphen a/d Rijn. En in mijn vrije tijd kun je me vinden op de padelbaan [redactie: padel is een sport die het midden houdt tussen tennis en squash] of ben ik reisvideo’s aan het monteren van de reizen die ik graag samen met mijn vriendin Anouk maak.
ICT effectief inzetten
In de afgelopen vier weken heb ik al veel kunnen zien van de scholen van Meer Primair. De stichting beschikt over bevlogen teams met medewerkers die stuk voor stuk het verschil willen maken voor hun leerlingen. Tijdens de lezing van Jan Kuipers in de Juliana van Stolbergschool heb ik ervaren dat ze ook daar een team hebben dat zich wil blijven ontwikkelen. Het is voor mij dan ook inspirerend om te zien hoe ieder team al een visie ontwikkelt op het gebied van ICT. Ieder glaasje water smaakt weer anders, maar elk team kiest een stip aan de horizon die past bij hun school en bij de visie van Meer Primair. Ik hoop de komende tijd mijn steentje bij te dragen bij het vinden van een manier om ICT daar effectief bij in te zetten.
Digitaal net zo vaardig als onze leerlingen
Voor de leerlingen van nu zijn digitale middelen niet meer weg te denken. Wat vraagt dat eigenlijk van ons als onderwijsprofessional? Er wordt in ieder geval van ons verwacht dat we over dezelfde vaardigheden beschikken en dat we goed beseffen in welke wereld onze leerlingen opgroeien. In het onderwijs hebben wij een voorbeeldfunctie als het gaat om op een veilige en effectieve manier gebruik te maken van de digitale wereld.
ICT inzetten om onze leerdoelen te bereiken
“Digitale geletterdheid behoort tot de basis die een leerling vandaag de dag nodig heeft om te kunnen functioneren in de samenleving. Het onderwijs heeft leraren en scholen nodig die leerlingen op de digitale toekomst voorbereiden.” Dit zijn zomaar een paar zinnen uit de nieuwe digitaliseringsagenda, gepresenteerd door Arie Slob op 21 maart jl. Maar hoe kunnen we ICT gericht inzetten om onze leerdoelen te bereiken, om zo onze impact op het leren van de leerlingen te vergroten? Hoe zorgen wij dat we leerlingen klaarstomen voor de digitale toekomst en vandaag al laten leren voor morgen? Ik hoop samen met jullie de komende tijd de antwoorden te vinden op deze en andere vragen.
Wil je eens sparren hoe we digitale geletterdheid bij Meer Primair nog meer vorm kunnen geven en hoe we de impact van ons lesgeven kunnen vergroten met ICT? Laat het gerust even weten!
Jelle van Oosteroom, beleidsmedewerker Onderwijs & ICT (jvanoosteroom@meerprimair.nl)
Wist je dat we tegenwoordig per dag al langer in contact komen met verschillende media dan dat we slapen? Niet alleen op school of ons werk, maar zeker ook in onze vrije tijd zijn digitale media niet meer weg te denken.
In deze prachtige (twee minuten durende) videoboodschap van Mediawijzer.net maakt een jonge vader zijn piepjonge dochtertje wegwijs in onze constant veranderende wereld. Want één ding is zeker: de invloed van media zal alsmaar blijven toenemen. Wie daar op jonge leeftijd slim mee om leert gaan, stapt mediawijs de wereld in.
Toen Michelle Ampt het onderwijs instapte, wilde ze iets gaan doen wat er écht toe deed! Maar al snel merkte ze dat de hoge werkdruk en de manier waarop het onderwijs in Nederland is georganiseerd veel energie vergen. Toch heeft ze zich daar niet door laten weerhouden en met een beetje geluk rondt ze nog vóór de zomervakantie haar tweejarige masteropleiding ‘Leren en innoveren’ af. Een pittige opdracht, die ze naast haar taken als onderwijzeres en moeder van twee kinderen van 7 en 9 zal gaan volbrengen. Gelukkig is er de Lerarenbeurs, die haar op allerlei manieren financieel en organisatorisch ondersteunt.
Twee dagen per week staat Michelle op Het Braambos in Hoofddorp. De andere halve dag die ze er normaal ook werkt krijgt ze verlof, zodat ze een hele dag college kan volgen. Die halve werkdag wordt ze dan vervangen op kosten van de Lerarenbeurs. Op dinsdag geeft ze les aan de plusgroepen en donderdags staat ze bij de kleuters. Per jaargroep gaat Michelle met alle plussers (begaafde en hoogbegaafde leerlingen) projectmatig aan de slag met extra uitdagend onderwijs. Verder zit ze ook nog in de MR en is ze kartrekker van een stuurgroep bij haar op school. Dat alles vraagt, net als het voorbereiden van de plusgroepen, thuis ook nog extra uurtjes.
Doelbewuste keuze
“Ik houd van verandering, van vernieuwing, en daarom koos ik doelbewust voor het volgen van een masteropleiding. Ik wist vooraf dat het best pittig zou worden, maar ook dat het de moeite waard is om zo’n studie succesvol af te ronden. Je moet er wél heel gemotiveerd instappen. Een mooie bijkomstigheid is dat je gebruik kunt maken van de Lerarenbeurs, zodat je in feite kunt studeren zonder dat het je een cent hoeft te kosten. Je moet alleen wel bereid zijn per week 20 uur aan je studie te besteden. Daar zit dan een dag college bij en de rest is zelfstudie en het uitvoeren van studieopdrachten.”
Geen tentamens, maar producten
Michelle is super enthousiast over wat ze allemaal leert tijdens haar studie. “Ik heb wel geluk dat ik deeltijd werk en dat mijn kinderen allebei al naar de basisschool gaan. Daardoor heb ik wat meer tijd om rustig te studeren. De master werkt trouwens niet met het afnemen van tentamens. Tijdens de opleiding leer je dat toetsen niet per se een goede manier van onderwijs geven is. Je wordt uiteindelijk beoordeeld op de verschillende producten (zoals onderzoeksplannen) die je maakt en op je thesis.”
Braambos profiteert van haar studie
“De master Leren en innoveren is 100% gericht op de onderwijspraktijk”, vervolgt Michelle. “Ik werk er naartoe dat het hele team mee kan profiteren van wat ik leer. Alle kennis en handvatten die ik krijg aangereikt pas ik direct toe in mijn werk als leerkracht. En doordat ik deze studie doe, krijg ik meer kansen om binnen mijn werk andere dingen op te gaan pakken. Het is heel motiverend om met andere studenten van de opleiding te praten en na te denken over hoe je goed onderwijs maakt en geeft. Ik ga afstuderen op het schrijven van een ondersteuningsplan voor begaafde/hoogbegaafde leerlingen op het Braambos. En het onderzoek voor mijn thesis ga ik combineren met het daadwerkelijk ontwikkelen en inzetten van dat beleid bij ons op school.”
Werktijdfactoren
Ga je ook meer verdienen als je je master hebt gehaald, willen we nog even weten. “Tja, daar vraag je me wat”, antwoordt Michelle. “Ik heb een werktijdfactor van 0,46. En je moet officieel minimaal een werktijdfactor van 0,6 hebben om in aanmerking te komen voor een L11-functie. Ik kom er dus, vrees ik, niet voor in aanmerking. Dat is wel heel zuur als je zo’n pittige studie met succes hebt afgerond. Helemaal als je je realiseert dat het volgen van een master juist voor mensen met een lagere werktijdfactor nog te combineren valt met werk en gezin. Leerkrachten met een grote werktijdfactor en/of een jong gezin durven die stap vaak niet te nemen, omdat de combinatie werk, studie en gezin behoorlijk wat van je vergt. Dus daar ligt nog wel een mooie uitdaging binnen de functiereeks Leraren primair onderwijs.”
Lerarenbeurs via Mijn Duo
Wil jij net als Michelle je vakkennis uitbreiden of je ergens in specialiseren? Vraag dan de Lerarenbeurs aan bij Mijn Duo. Dat kan in de periode van 1 april tot en met 30 juni. Soms (zoals bij de master van Michelle) is er een intakeprocedure, waarbij onder andere naar je motivatie wordt gekeken. De Lerarenbeurs bestaat uit een vergoeding voor collegegeld, studiemiddelen en reiskosten. Daarnaast kan Stichting Meer Primair subsidie ontvangen om jou studieverlof te geven en een vervanger aan te stellen. De hoeveelheid verlof is afhankelijk van je werktijdfactor. Realiseer je wel dat de lerarenbeurs een voorwaardelijke gift is. Om de beurs te houden, moet je per studiejaar je studiepunten halen; óók als je later in het studiejaar start.
Meer weten? Klik hier. Of neem eens contact op met Michelle: m.ampt@braambos.nl
een nieuwe ambitie
Binnenkort vieren we Pasen, het belang-rijkste christelijke feest, waarbij wordt stilgestaan dat Jezus vanuit de dood opstond om de zonden van de mens te dragen. Een nieuw begin om te laten zien dat alles met een reden gebeurt. Maar ook een wederopstanding die de ruimte geeft om de oorsprong in ere te herstellen.
En als je dit nu vergelijkt met de staat van ons huidige onderwijs? Zijn we ook niet bezig met een wederopstanding om terug te keren naar de oorsprong? De afgelopen jaren heeft het onderwijs te kampen gehad met een imagoprobleem en een hoog ziekteverzuimpercentage, maar bovenal met schrijnende tekorten aan onderwijzend personeel. Er zijn in het hele land geen leerkrachten en directeuren meer te vinden die het huidige onderwijsstelsel willen instappen. En dat terwijl het één van de mooiste en oudste beroepen ter wereld is.
Maar wat is dan de oorsprong van het instituut school? Het woord ‘school’ is afgeleid van het Griekse woord ‘scholè’, dat letterlijk ‘vrije tijd’ betekent. Onderwijs was in de oudheid alleen weggelegd voor een select groepje welgestelde kinderen die niet hoefden te werken. Die de tijd hadden om zich, samen met filosofen, te wijden aan studie en zelfreflectie. En dat allemaal zonder jaarstofklassensysteem of toetsen. Gewoon de ruimte en tijd hebben om opgedane kennis te laten rijpen en je eigen te maken.
Hoe interessant zou het werk van de leerkracht zijn, wanneer je weer kon werken vanuit die oorsprong? Samen met alle leerlingen in rust werken aan de belangrijkste aspecten van het leven en hen een voorsprong geven op de vragen van morgen? Vrije tijd als centraal middelpunt voor de komende generatie. Een generatie die zich staande moet houden in een wereld met complexe informatie, die met zeer hoge snelheid aan ons voorbij raast.
In het oog van de orkaan als leerkracht je vak uitvoeren om hét verschil te maken voor een kind, in plaats van dagelijks soldaat te zijn aan de educatieve frontlijn van de 21ste eeuw. Laat het maar snel Pasen zijn in onderwijsland, wie weet geeft dat wel weer een unieke wederop-standing. Dat al onze onderwijszonden gedragen mogen worden en er weer ruimte ontstaat om de oorsprong in ere te herstellen.
Een zalig Pasen voor alle onderwijsmakers van Meer Primair…
Paul Kupper, directeur R.K. Klippeholm
Popup 2 Lorem Ipsum is slechts een proeftekst uit het drukkerij- en zetterijwezen. Lorem Ipsum is de standaard proeftekst in deze bedrijfstak sinds de 16e eeuw, toen een onbekende drukker een zethaak met letters nam en ze door elkaar husselde om een font-catalogus te maken. Het heeft niet alleen vijf eeuwen overleefd maar is ook, vrijwel onveranderd, overgenomen in elektronische letterzetting. Het is in de jaren '60 populair geworden met de introductie van Letraset vellen met Lorem Ipsum passages en meer recentelijk door desktop publishing software zoals Aldus PageMaker die versies van Lorem Ipsum bevatten.
Lorem Ipsum is slechts een proeftekst uit het drukkerij- en zetterijwezen. Lorem Ipsum is de standaard proeftekst in deze bedrijfstak sinds de 16e eeuw, toen een onbekende drukker een zethaak met letters nam en ze door elkaar husselde om een font-catalogus te maken. Het heeft niet alleen vijf eeuwen overleefd maar is ook, vrijwel onveranderd, overgenomen in elektronische letterzetting. Het is in de jaren '60 populair geworden met de introductie van Letraset vellen met Lorem Ipsum passages en meer recentelijk door desktop publishing software zoals Aldus PageMaker die versies van Lorem Ipsum bevatten.