Bart Oremus, rector Haarlemmermeer Lyceum
“Het idee om al je stakeholders op een dergelijke manier met elkaar in verbinding te brengen sprak me bijzonder aan. Het Haarlemmermeer Lyceum gaat daarom nu ook iets dergelijks organiseren om onze eigen stakeholders feedback te vragen over onze specifieke situatie. Ons lyceum heeft overigens niet zozeer frequent contact met het bestuur, maar wél met enkele basisscholen binnen Meer Primair. Vier van onze collega’s geven daar bijvoorbeeld Engelse les. Met hen spreken we ook over internationalisering en intercultureel burgerschap. Dit Diner Pensant had zeker meerwaarde en heeft de goede onderlinge samenwerkingsbanden met onze bestaande relaties alleen maar verstevigd.”
Monika van der Ent, directeur Pier K Hoofddorp
“Het verraste me dat er zoveel externe stakeholders waren uitgenodigd. Ik was niet alleen onder de indruk van de kwaliteit van de bijeenkomst, maar vond het bovendien gedurfd dat Meer Primair ook kritisch naar zichzelf durfde te kijken. Verder was het bijzonder dat ik zélf ook mijn verhaal mocht doen over wat Pier K voor Meer Primair kan betekenen. En dat had meteen praktische gevolgen in de vorm van een vervolgafspraak met Margreet Vendel van het College van Bestuur over onze samenwerking. Kortom, ik heb een goed gevoel overgehouden aan dit Diner Pensant.”
Annemarie Dees, directeur St. Kinderopvang Haarlemmermeer (SKH)
“Het feit dat wij als SKH werden uitgenodigd voor het diner, zie ik als een bevestiging van onze goede banden met Meer Primair. Die band bestaat overigens al jaren, maar ik zie de lijntjes steeds korter worden. We zijn allebei organisaties die goed geworteld zijn in de Haarlemmermeer. En allebei hebben we veel belang bij een prettige samenwerking en een goede doorgaande lijn tussen onderwijs en opvang voor de kinderen in ons gebied. Ik vond het knap dat een belangrijke partner als Meer Primair zich zo kwetsbaar durfde op te stellen, door haar kaarten op tafel te leggen.”
Kees Kat, directeur Arkade
“Dit Diner Pensant liet zien dat Meer Primair zijn beleid niet alleen met de mond belijdt, maar ook echt openstaat voor zijn omgeving. Besturen van onderwijsorganisaties hebben vaak de neiging zich op te sluiten in hun eigen bubbel. Dat Meer Primair dat niet doet, zie ik als zeer positief. En een mooie bijkomstigheid: doordat we samen met andere stakeholders op een laagdrempelige manier aan tafel zaten, ontstonden ook nieuwe onderlinge verbanden. Wat ik overigens hoop is dat deze bijeenkomst ook werkelijk heeft bijgedragen aan het scherper krijgen van de keuzes voor het nieuwe Strategisch Beleidsplan van Meer Primair. Het bestuur heeft in ieder geval laten zien, dat het bij het bepalen van zijn keuzes gedegen nadenkt en oprecht geïnteresseerd is in de visies van anderen.”
Annelies van Haeringen, GMR Meer Primair
“Het is bijzonder om als leerkracht in gesprek te komen met het veld om het basisonderwijs heen. We zaten in steeds wisselende samenstellingen met nieuwe gesprekspartners. Ik zat bijvoorbeeld aan tafel met iemand van Stichting Leergeld, met een directeur van het mbo en met de rector van het Haarlemmermeer Lyceum. We spraken over hun visie op het basisonderwijs en over onderwijsinhoudelijke zaken als: Wat verwachten jullie van ons? En wat zijn de verschillen eigenlijk tussen onze takken van onderwijs? Want sommige onderwijskundige zaken kun je wél in één lijn doortrekken tussen bijvoorbeeld kinderopvang en basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Met andere zaken is dat minder goed mogelijk. Een mooi voorbeeld van goed functionerende dwarsverbanden zijn bijvoorbeeld de stagiaires die het CIOS of het mbo ons leveren.”
Arjanne Lagendijk, directeur NMCX, Centrum voor Duurzaamheid
“Heel goed om ook de input van samenwerkingspartijen bij je beleidsplan te betrekken. Ze zeggen niet voor niks: it takes a whole village to raise a child. NMCX hanteert een variant daarop: it takes a child to raise a village. Om de toekomst ook voor onze kinderen te bestendigen, hebben we die kinderen zelf hard nodig. Een evenwichtig beleidsplan is daar een goede leidraad bij. Als stakeholders staan we samen voor dezelfde taak. In aanvulling op elkaar en ieder vanuit zijn eigen visie en missie.”